Seznam projektov MP v Sloveniji

 • Filmska

  Filmska vzgoja in program za otroke in mlade Kinobalon

  Spletna stran: http://www.kinodvor.org/kinobalon/

  Kontakti:

  Petra Slatinšek (vodja programa)
  Tel: +386 1 239 22 19
  Mobi: +386 30 324 063
  Fax: +386 1 239 22 16
  E-pošta: petra.slatinsek@kinodvor.org

  Opis projekta: Kinobalon je program za otroke in mlade v Kinodvoru. Na sporedu je ob vikendih popoldne, občasno med tednom ter v času šolskih počitnic, ki jih spremljajo tudi delavnice.
  Šolski Kinobalon pa je na voljo za izobraževalne ustanove vse leto med tednom v dopoldanskem času. Vsak film je primeren za določeno starostno skupino. Pospremljen je s pogovorom z izbranim strokovnjakom in drugimi dejavnostmi. Kinobalonov program sestoji iz novih celovečernih ali kratkih igranih, animiranih in dokumentarnih filmov za otroke in mlade, ki jih premierno prikazujemo v Kinodvoru, iz ponovitev že znanih celovečernih filmov za otroke in mlade, ki jih želimo ponovno videti na velikem platnu, včasih pa imamo priložnost videti tudi kaj posebnega, enkratnega, kar pripeljemo v kino le za kratek čas. Redno izhajajo tudi naše knjižice v knjižni zbirki Kinobalon, ki približajo vsebine filma otrokom in mladim. Odraslim pa v branje priporočamo tudi naša gradiva, ki jih pišejo naši zunanji sodelavci ob posamičnih filmih.
  Kinobalonov nabiralnik si želi vaših predlogov in mnenj. Spodbujajmo tudi otroke in mlade, da se po ogledu filma izrazijo, kakor jim najbolj ustreza.

 • Mednarodna

  Mednarodna konferenca SIRikt 2013

  Spletna stran: http://www.sirikt.si/

  Kontakti:

  Vodja programskega odbora: Nives Kreuh

  E-pošta: nives.kreuh@zrss.si

  Vodja organizacijskega odbora

  E-pošta: bernarda.trstenjak@miska.si

  Opis projekta: Konferenco SIRikt 2013 je sestavljalo 5 dogodkov:

 • Šolski

  Šolski Kinobalon

  Spletna stran: http://www.kinodvor.org/kinobalon/solski-kinobalon/

  Brezplačni filmsko-vzgojni program Kinobalon – MOL generacije

  Spletna stran: http://www.kinodvor.org/kinobalon/solski-kinobalon/

  Kontakt:

  Barbara Kelbl
  Tel: 00386 1 239 22 19

  Mobi: 030 315 701

  E-pošta: barbara.kelbl@kinodvor.org

  Opis projekta:

  Šolski Kinobalon je filmsko-vzgojni program, ki izobraževalnim ustanovam skozi vse leto ponuja kakovosten filmski program. Oglede filmov spremljajo dodatne kulturno-vzgojne dejavnosti: pogovori in ustvarjalne delavnice za otroke, razstave, pedagoška gradiva za učitelje in starše ter knjižice v Knjižni zbirki Kinobalon namenjene otrokom. S podporo Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL ter Oddelka za kulturo MOL tudi v letu 2013 izvajamo program Kinobalon – MOL generacije, ki prinaša filmsko-vzgojni program z brezplačnim ogledom kakovostnih filmov za različne starostne skupine, dodatnimi gradivi za učitelje in učence ter spremljevalnimi dejavnostmi (pogovori, delavnicami) za:

  - 1500 predšolskih otrok, ki obiskujejo zadnjo skupino v vrtcih, tik pred vstopom v šolo,
  - 1500 učencev 3. razredov osnovne šole, in
  - 1500 učencev v zadnjem triletju (7., 8. in 9. razred) osnovne šole.

 • Feel

  Feel Slovenia – Youth Media Literacy Programme

  Organizator: MOBIN, Youth Mobility and Information Institute

  In SPIRIT Slovenia, Public Agency, Slovenian Tourist Board

  Spletna stran: http://ejkartica.si/en/projects/416/feel_slovenia_youth_media_literacy_programme.html

 • Knjižna

  Knjižna zbirka Kinobalon

  Spletna stran: http://www.kinodvor.org/kinobalon/knjizna-zbirka-kinobalon/

  Kontakt:

  Petra Slatinšek in Barbara Kelbl

  Tel: 01 239 22 20
  E-pošta: kinobalon@kinodvor.org

  Opis projekta:

  S Knjižno zbirko Kinobalon želimo otrokom približati vsebine filmov in njihov nastanek. Ob igri in branju bodo filmski junaki postali otrokovi prijatelji. Knjižice so brezplačne, otroci jih prejmejo ob ogledu filma na rednem sporedu ali v okviru Šolskega Kinobalona.

 • SLON

  SLON Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma

  Spletna stran: http://slon.animateka.si/

  Kontakt:

  Producentka in koordinatorka Programa Slon: Tatjana Urbič

  E-pošta: tatjana.urbic@animateka.si ali slon@animateka.si
  Mobi: +386 (0)41 427 594 ali +386 (0)51 87 48 45

  Opis projekta: Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon je sestavljen iz različnih manjših projektov, njihov cilj je osveščanje, vzgajanje in izobraževanje slovenskega občinstva o kakovostnem animiranem filmu. Namen dejavnosti je spodbuditi zanimanje za kakovostne animirane filme med osnovnošolsko in srednješolsko populacijo oziroma ponuditi osnove filmske vzgoje z animacijo. Z udeležbo na različnih aktivnostih programa Slon udeleženci ne bodo videli le kakovostnih animiranih filmov, temveč tudi celostno spoznali umetnost animiranja in animiranih filmov. S tem želimo otroke spodbuditi h kritičnemu mišljenju, razvijati empatijo in krepiti ustvarjalnost.
  Dejavnosti Vzgojno-izobraževalnega programa animiranega filma Slon:

  • Otroški in mladinski program Slon na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, od leta 2004
  • Delavnice animiranega filma Slon v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah, festivalih, društvih, mladinskih centrih, kinodovranah, taborih. Namenjene so učiteljem, otrokom in drugim zainteresiranim, od leta 2004
  • Zbornik Slon, Zbornik o vzgoji in izobraževanju na področju animiranega filma in pedagoška gradiva za starše in učitelje, od 2006,
  • DVD-ji Slon z vrstico za pogovore z otrokom v sodelovanju z revijo Ciciban in Cicido od leta 2007,
  • DVD Pisani Slon (2009),
  • Slon po Animateki 2010: Program kratkih animiranih filmov Rumeni in Rdeči Slon, Animateka po Animateki
 • Animateka

  Spletna stran: http://www.animateka.si/

  Kontakt:

  Sanja Čakarun, Odnosi z javnostjo in promocija
  E – pošta: sanja.cakarun@animateka.si
  Mobi: +386 (0)51 30 90 80

  Tel: +386 (0) 599 717 47

  Kersnikova 4
  SI-1000 Ljubljana
  Slovenija

  Opis projekta: Animateka je mednarodni festival animiranega filma, ki se vsako leto odvije od prvega ponedeljka v decembru do konca tedna v ljubljanskima Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Osredotoča se predvsem na najnovejšo produkcijo kratkometražnega animiranega filma v Vzhodni in Srednji Evropi. Občinstvu poleg tega vsako leto predstavi tudi pester nabor posebnih programov, ki omogočijo gledalcu globlji vpogled v nastanek in razvoj animacije, ter mu ponudijo kratek svetovni pregled najboljših novih animiranih filmov.  Animateka je tekmovalne narave in v ospredje animiranega filma postavlja vlogo avtorja. Vsako leto tako mednarodna žirija po svojem izboru nagradi najboljšega avtorja, od leta 2005 pa Animateka podeljuje tudi nagrado občinstva. Kratkometražni animirani filmi se za nagrado potegujejo v glavnem Tekmovalnem programu, Evropskem študentskem tekmovalnem programu ter Slonovem tekmovalnem programu, ki je namenjen najmlajšim. Otrokom Animateka posveča še posebno pozornost, saj se zavedamo, kako pomembna sta vzgoja in izobraževanje mladih na področju animiranega filma. V ta namen smo osnovali program Slon, ki se osredotoča na otroško občinstvo in v sklopu katerega potekajo tudi produkcijske in nekajurne delavnice animiranega filma, ki se odvijajo čez celo leto, v času festivala pa so na voljo brezplačno. Program Slon pripravlja tudi filme namenjene za vso družino, ki so na sporedu praviloma med vikendom festivala.

  Med festivalom za spoznavanje občinstva s svetom animacije poskrbimo tudi s številnimi predavanji, pogovori z avtorji ter okroglimi mizami na izbrane teme. V sklopu spremljevalnega programa se poleg tega vsako leto odvijajo tudi likovne razstave in avdio-vizualni dogodki, vedno pa se poskrbi tudi za zabave po zaključku filmskega dneva.

  Animateka že od leta 2008 organizira tudi natečaj AnimaWeb, ki išče najboljše kratke animirane filme namenjene rabi v spletu ali mobilni telefoniji. Z njim želimo spodbuditi mlade, morda še neuveljavljene ustvarjalce, da se spopadejo z animacijo in s svojimi izdelki obogatijo produkcijo animiranega filma v Vzhodni in Srednji Evropi.

 • Filofest

  Filofest

  Spletna stran: http://filofest.com/sl/kontakti/

  Kontakt:

  Tina Orešnik, Predstavnica za odnose z javnostmi, marketing in vodja mednarodnega sodelovanja

  E-pošta: tina.oresnik@filofest.com

  Opis projekta: Mednarodni festival študentske filmske in video produkcije na Filozofski fakulteti, Univerze v Ljubljani.

 • Novomeška

  Novomeška filmska šola

  Spletna stran: http://www.nofis.org/

  Opis projekta: Novomeška filmska šola – NOFIŠ je filmski festival in delavnica je dogodek, ki se ponaša z vrhunskimi slovenskimi filmi. Delavnica z mentorji, ki žanjejo najvišje nagrade na slovenski filmski sceni pa udeležencem ponuja novo znanje na vseh področjih filmskega ustvarjanja ter seveda prijetno zabavo v dolenjski prestolnici. Novomeška filmska šola v produkciji društva ljubiteljev filma Klapa sestoji iz osrednjega sklopa delavnic, filmskih projekcij in predavanj ter tudi tekmovalnega dela, natečaja za mladinski kratki film Borci za ideje. Novomeška filmska šola bo v nekaj letih postala osrednje prizorišče mladinske filmske produkcije, izobraževanja in nenazadnje, zabave.

 • Kino

  Kino otok Isola Cinema

  Spletna stran: http://www.isolacinema.org/

  Kontakt:

  Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana

  Maja Ropret, Odnosi z javnostmi

  E-mail: press@isolacinema.org

  Tel: +386 (0)31 337 433

  Metelkova 6

  1000 Ljubljana

  Slovenija

  Opis projekta: Festival Kino Otok je zamišljen kot festival v pravem pomenu besede, živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, s sproščenostjo in temperamentom, ki je značilen za ta okolja. Prvo načelo festivala je zato obvezna prisotnost ustvarjalcev izbranih filmov; namesto količine filmov je v ospredju kakovost njihove predstavitve in neposreden stik z ljubitelji filma, ki so jim gostje na razpolago ves čas festivala. Že prva edicija festivala je presegla vsa pričakovanja in naletela na izjemen ter brez izjeme pozitiven medijski odmev: 32 filmov glavnega programa se je zavrtelo na treh lokacijah v Izoli, ogledalo si jih je blizu 5000 obiskovalcev, največ ljudi pa si je privoščilo čarobnost letnega kina, posebej za to priložnost postavljenega na Manziolijevem trgu.

 • Podmornica

  Podmornica – Otok za mularijo

  Spletna stran: http://www.isolacinema.org/program/podmornica-otok-za-mularijo/

  Kontakt:

  Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana

  Maja Ropret, Odnosi z javnostmi

  E-mail: press@isolacinema.org

  Tel: +386 (0)31 337 433

  Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija

  Opis projekta: Podmornica je raznolik program za otroke, mlade in družine, ki imajo radi film in si želijo čarobni svet gibljivih slik spoznati od blizu. V maniri največjih raziskovalcev neskončnega morja je otoška Podmornica v zadnjem letu marljivo nabirala najzanimivejše filmske zgodbe in tista znanja, s pomočjo katerih je filmsko govorico mogoče približati najmlajšemu občinstvu.
  Program Podmornice – Otoka za mularijo izvira iz velikega zanimanja za film, ki so ga najmlajši in njihovi starši ter vzgojitelji pokazali v zadnjih letih festivala. Pravi čas je za nov začetek na Otoku, za lasten filmsko-vzgojni program, ki bo rastel skupaj z mladim filmskim občinstvom obalno-kraškega in širšega primorskega prostora.
  Podmornica se prvič predstavlja v varnem zavetju 9. Kino Otoka, vendar si prizadevamo, da bo v Izoli ostala tudi po njegovem zaključku – vse do naslednjega festivala in naprej.

 • Filmska

  Filmska vzgoja v vrtcih

  Spletna stran: http://www.vizo.si/filmska-vzgoja-v-vrtcih/

  Kontakt: info@vizo.si

  Opis projekta: Delavnica Zvočnega opremljanja vizualnih vsebin (od starosti 3 let, 45-60min) -

  otrokom ponudimo pestro vizualno gradivo, ki mu nato s skupnimi močmi poskušamo vliti zvok, ton, glas. Otroci se kalijo v izražanju, širijo besedni zaklad, razvijajo domišljijo in so aktivni. V delavnici se tako preizkusijo v vseh ključnih aspektih komuniciranja (zvok, šum, govor itd.), ki jih povezujemo z vizualno vsebino kot nujno potrebno vzpodbudo v tej pomembni pedagoški poti.

 • Filmska

  Filmska vzgoja v osnovnih šolah

  Spletna stran: http://www.vizo.si/filmska-vzgoja-v-osnovnih-solah/

  Kontakt: info@vizo.si

  Opis projekta: Gre za filmsko vzgojo za osnovne šole, ki jo lahko po težavnosti nekako razlikuje glede na triade, torej 1.-3. razred, 4.-6. razred in 7.-9. razred. Med tem ko lahko pri prvi triadi otrok še uporabimo metode kot pri vrtcih (z nekaj zahtevnejšimi nalogami), se od otrok v drugi triadi pričakuje že precej več (tudi samostojnega dela), pri otrocih tretje triade pa že kritično razumevanje, argumentiranje lastnih mnenj in izoblikovanje lastnih slogov umetniškega izražanja. Tematski sklopi:

  • Pogovor o filmu, o temah iz filma (od starosti 9 let, 45min)
  • Delavnica Zvočno opremljanje animiranega filma in sinhroniziranje (od starosti 9 let, 90-180min)
  • Multimedijsko predavanje o zgodovini filma (od starosti 12 let, 45-60min)
  • Multimedijsko predavanje Pomen zvoka in glasbe v filmih (od starosti 12 let, 60-90min)
  • Multimedijsko predavanje: Animirani film skozi čas in prostor (od starosti 12 let, 45-60min)
  • Filmski krožek (od starosti 12 let, skozi vso leto)
 • Filmska

  Filmska vzgoja v srednjih šolah in gimnazijah

  Spletna stran: http://www.vizo.si/filmska-vzgoja-v-srednjih-solah-in-gimnazijah/

  Kontakt: info@vizo.si

  Opis projekta: Tematski sklopi in delavnice:

  • Pogovor o filmu, o temah iz filma (od starosti 15 let, 45min)
  • Delavnica Zvočno opremljanje animiranega filma in sinhroniziranje (od starosti 15 let,90-180min)
  • Multimedijsko predavanje o zgodovini filma (od starosti 15 let, 60-90min)
  • Multimedijsko predavanje Pomen zvoka in glasbe v filmih (od starosti 15 let, 60-90min)
  • Multimedijsko predavanje: Animirani film skozi čas in prostor (od starosti 15 let, 90min)

  Filmski krožek (od starosti 15 let, skozi vso leto).

 • Filmska

  Filmska vzgoja v kinih

  Spletna stran: http://www.vizo.si/filmska-vzgoja-v-kinih/

  Kontakt: info@vizo.si

  Opis projekta: Zavod Vizo lahko pomaga tudi pri izbiri filmskega programa za občinstvo in določene filmske projekcije pospremi z aktivnostmi filmske vzgoje – pogovori, delavnice, predavanja. Pomembno je, da otroci še obdržijo kino doživetje. Filmska vzgoja je močna v Ljubljani (Kinodvor), v ostalih krajih po Sloveniji pa to še ni tako močno razvita. Kino lahko šolam ponudi filmsko doživetje v svojem kinu, zavod Vizo pa poskrbi za prijetno vzgojno plat: pogovori ob filmi,  multimedijska predavanja, delavnice itd.

 • Vzgojno-izobraževalni

  Vzgojno-izobraževalni program v Kinu Udarnik

  Spletna stran: http://zavodudarnik.files.wordpress.com/2011/08/predstavitvena_knjizica_udarnik.pdf

  Kontakt: Hana Repše

  E-pošta: hana.repse@udarnik.si

  Opis projekta:  Vzgojno-izobraževalni program v Udarniku temelji na izbranem film­skem programu, filme spremljajo tudi pogovori in predavanja. Poleg  filmskega programa pa ponuja mladim številne delavnice, preko ka­terih lahko spoznajo različne načine ustvarjanja in jih hkrati preiz­kušajo v praksi. S prilagojenimi pedagoškimi pristopi in strokovnim zaledjem ustvarjalcev se trudimo razkazati mladim vseh starostnih skupin in psihofizičnih sposobnosti možnosti brezmejnega izražanja in spoznavanja umetnosti. Za posamezne starostne skupine pripra­vljajo programe animiranega, igranega in dokumentarnega filma, poleg pa ponujamo najboljši izbor delavnic za izvedbo kulturnih dni. Vsekakor so programi prilagodljivi in izbirate lahko med vsem, kar je na razpolago za določeno starostno skupino. Vsebine lahko navezuje­mo na različne snovi šolskih predmetov oz. z njimi lahko kakovostno izpolnjujemo programe obveznih izbirnih vsebin za dijake.

 • Revija

  Revija medijska vzgoja in produkcija

  Kajuhova 6

  1000 Ljubljana
  Tel.: 01 5404312

  Fax: 01 5404312
  Mobi: 041 396 796
  E-pošta: info@biteks.si

  Spletna stran: http://www.biteks.si/mvp

 • Projekt

  Projekt Center za varnejši internet SAFE.SI

  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

  Kardeljeva ploščad 5

  1000 Ljubljana, Slovenija

  Fax: +386 (0)1 5805 101

  Tel: +386 (0)1 5805 354

  Email: info(at)safe.si
  Vodja projekta: prof. dr. Vasja Vehovar

  Center za varnejši internet združuje tri komponente: 1.) SAFE.SI (www.safe.si) – osveščanje o varni rabi interneta in novih tehnologij; 2.) TOM TELEFON 116 111 – telefonsko linijo za pomoč mladim in njihovim staršem, ki se znajdejo v težavah, povezanih z uporabo interneta (www.e-tom.si); 3.) SPLETNO OKO (www.spletno-oko.si) – točka za anonimno prijavo nelegalnih spletnih vsebin – posnetkov spolnih zlorab otrok (otroška pornografija) in sovražnega govora.

  Aktivnosti Centra so namenjene štirim ciljnim skupinam: otrokom, mladostnikom, staršem in strokovnim delavcem (učiteljem, socialnim, mladisnkim delavcem …). Vizija projekta je, da med izbranimi ciljnimi populacijami s sprotnim zagotavljanjem preverjenih informacij in nasvetov za varno rabo novih tehnologij v Sloveniji doseže visoko stopnjo osveščenosti o teh temah.

  Tako so v poslanstvo projekta SAFE.SI zajete naslednje aktivnosti:

  • vzdrževanje osrednje spletne strani kot baze znanja, nasvetov in pomoči za otroke, najstnike, starše in učitelje
  • izobraževanje učiteljev in drugih strokovnih delavcev za poučevanje in prenos vsebin varne rabe interneta na mlade
  • priprava in distribucija izobraževalnih gradiv (zloženk, brošur, plakatov, didaktičnih iger ipd.) za vse ciljne skupine
  • izvedba delavnic za otroke in mladostnike, predavanj za starše in učitelje, natečajev za šole
  • organizacija in udeležba na predstavitvah konferencah, okroglih mizah, seminarjih, dogodkih, posvečenih tem temam
  • zagotavljanje medijske prisotnosti, priprava člankov in prispevkov za različne medije
  • organizacija in izvedba dogodkov in aktivnosti ob svetovnem dnevu varne rabe interneta (vsako leto drugi torek v februarju)
 • Projekt

  Projekt e-Tom

  Spletna stran: http://www.e-tom.si/

  Opis projekta: TOM je telefon za otroke in mladostnike, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ustanovljen je bil leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Pet let kasneje je bila vzpostavljena nacionalna mreža, ki povezuje okoli 200 usposobljenih svetovalcev. Nacionalno mrežo TOM sestavljajo svetovalne skupine: Idrija, Krško, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Slovenske Konjice, Tolmin in Velenje.

  V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Na ta način želimo mlade vzpodbuditi k razvijanju samozavesti in komunikacijskih spretnosti ter jih pripraviti na samostojno reševanje konfliktnih situacij. Za zagotavljanje celovitega osebnostnega in družbenega razvoja otrok in mladostnikov se TOM navezuje na druge podobne projekte in programe, ki jim lahko nudijo neposredno pomoč (npr. Svetovalni center za otroke in mladostnike, svetovalne službe na šolah, centri za socialno delo, krizni center, zdravniki – ginekologi, drugi telefoni za klic v duševni stiski, druga društva in organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi.)

  Svetovalci letno opravijo čez 12.000 svetovalnih pogovorov z otroki in mladostniki, v 16-ih letih delovanja pa je pomoč na TOM-u poiskalo že več kot 300.000 otrok in mladostnikov. Na osnovi klicev vsako leto naredimo analizo, iz katere dobimo informacije o tem, kdo so naši klicatelji in kateri so njihovi najpogostejši problemi. Z izsledki analize seznanimo strokovno in širšo javnost. Kot najpomembnejše tematike svetovanja v zadnjem času so izpostavljene teme, kot so ljubezen, telesni razvoj in spolnost, vrstniki, družina in šola.

  Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

 • Spletno

  Spletno oko

  Spletna stran: http://www.spletno-oko.si/

  E-mail: info@spletno-oko.si

  Opis projekta: Prijavna točka Spletno oko zbira anonimne prijave otroške pornografije in sovražnega govora na internetu ter jih posreduje pooblaščenim organom pregona.

 • Consumer

  Consumer Classroom

  Spletna stran: http://www.consumerclassroom.eu/sl

  Opis projekta: Consumer Classroom je spletni portal, ki ga financira EU in ima namen učiteljem po vsej EU zagotoviti učne vire za vsebine potrošniške vzgoje. Vsebuje knjižnico izobraževalnih virov s področja potrošništva (vključujoč tudi vsebine iz področja medijske vzgoje) iz celotne EU ter interaktivnimi in sodelovalnimi pripomočki za pripravo učnih ur in njihovo izmenjavo med učenci in učitelji. Namenjeno je učiteljem v vsej EU, ki poučujejo učence v starostnem obdobju 12–18 let.

  Spletišče financira EU in je namenjeno spodbujanju izobraževanja na področju potrošništva v osnovnih in srednjih šolah. Spletna stran Consumer Classroom je usmerjena na pospeševanje izobraževanja potrošnikov, zlasti pa na spodbujanje poučevanja tovrstnih vsebin v evropskih srednjih šolah. Je večjezična panevropska spletna stran, ki jo financira Generalni direktorat Evropske komisije za zdravje in varstvo potrošnikov.

 • Filmski

  Filmski teden Evrope – pedagoški program

  Spletna stran: http://www.filmskiteden.eu/pedagoshki-program-urnik

  Opis projekta: Zdaj že tradicionalni filmski festival je eden izmed dogodkov in prireditev, ki po vsej Sloveniji potekajo v dneh okoli 9. maja, Dneva Evrope. Ponovno bo obiskal Ljubljano, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Radovljico, Sežano, Izolo in Novo Gorico, prvič pa se bo ustavil še na Ptuju, v Trbovljah, Domžalah in Krškem. Obiskovalci kinematografov si lahko brezplačno ogledajo posebej izbrane evropske filme, med katerimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov, tudi festivala v Cannesu in Berlinu, ter prejemniki nagrade ameriške filmske akademije Oskar. Filmski teden Evrope pospremijo številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.

  Filmski teden Evrope 2013 so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

 • Vzgoja

  Vzgoja za medije – študijski krožek z novinarko Marjetko Kofol

  Središče Rotunda – primorski družbeni center Koper

  Telefon: 0590 47 121
  Telefaks: 0590 47 122
  Mobilni telefon: 051 458 410

  Elektronska pošta: info@sredisce-rotunda.si

  Spletna stran: http://www.sredisce-rotunda.si/mediji.php

  Opis projekta: Študijski krožek traja najmanj 1. semester (pol leta) do 4 semestere (2. Letni) ali pa je zasnovan kot kratka priložnostna delavnica. Namenjen je vzpostavitvi kritičnega odnosa do medijev, spoznavanju delo novinarja, spoznanju vrst množičnih medijev, spoznavanju novinarskih žanrov. Obravnavane teme:

  • vrste množičnih medijev (tiskani, radio, televizija, elektronski …) in načini, kako delujejo, rumeni mediji vs. kakovostno novinarstvo.
  • umeščanje novinarskih žanrov v programsko shemo določenega medija, odgovarjamo na vprašanja: Kaj je oglaševanje, izobraževalni program, razvedrilni program, informativni program … V katerem od teh programskih sklopov deluje novinar?
  • časopisi in revije, radio, televizija
  • spletno novinarstvo
  • zgodba v novinarstvu: vest – poročilo – anketa – intervju.

  vprašanje kot osnovno novinarjevo orodje.

 • MEDIA

  MEDIA Training & Networks 2013

  Media Desk Slovenia

  Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije
  Sabina Briški, vodja pisarne
  Miklošičeva 38/ IV nadstropje
  1000 Ljubljana
  Slovenija

  Telefon: +386 1 23 43 216
  Telefaks: +386 1 23 43 219
  Spletna stran: www.mediadeskslovenia.eu

 • Otroški

  Otroški parlament – tema: Otroci in mediji

  Zveza prijateljev mladine

  Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana
  Tel: 01/ 239 67 20
  Fax: 01/ 239 67 22
  E-mail: info@zpms.si

  Kontakt: Pera Zega

  Tel: 01/ 239 67 12

  E-mail: petra.zega@zpms.si

  Spletna stran: http://www.zpms.si/programi/otroski-parlament/

 • Intenzivni

  Intenzivni filmski in video seminar/laboratorij

  Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

  Štefanova 5,
  1000 Ljubljana, Slovenija
  tel.: 01 24 10 500
  faks.: 01 24 10 510
  e-pošta: info@jskd.si

  Spletna stran: http://www.jskd.si/film-in-video/uvod_film.htm

 • Poletna

  Poletna otroška filmska in video delavnica v Piranu

  Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

  Štefanova 5,
  1000 Ljubljana, Slovenija
  tel.: 01 24 10 500
  faks.: 01 24 10 510
  e-pošta: info@jskd.si

  Spletna stran: http://www.jskd.si/film-in-video/uvod_film.htm

 • Medijska

  Risanke, revije & računalnik – Medijska vzgoja v predšolskem obdobju

  Strokovno izobraževanje za vrtce – program za stares

  Ljubljanska ulica 58
  2000 Maribor

  Telefon: 031/733-619

  Elektronska pošta: potnaprej@potnaprej.si

  Spletna stran: http://www.potnaprej.si/gradiva/katalog_izobrazevanj_vrtci.pdf

 • Delavnica:

  Delavnica: Odrasli, družba in mediji: zakaj je potrebna medijska pismenost pri odraslih

  Andragoški center Slovenije

  Spletna stran: http://izobrazevanje.acs.si/dokumenti/KOLEDAR/vabilo%20oktober%20010.pdf

 • Zveza

  Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije – Tehnologija – Internet

  Zveza potrošnikov Slovenije

  Frankopanska 5, 1000 Ljubljana
  Telefon: (01) 474 06 00
  Telefaks: (01) 433 33 71
  E-pošta: zps@zps.si Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

  Spletna stran: http://www.zps.si/tehnologija/internet/index.php?Itemid=628

 • Drugi

  Ljudmila

  www.ljudmila.org

  Rimska cesta 8, 1000 Ljubljana

  Tel: 01 426 9530

  Špela Kučan, Program Director, spela@ljudmila.org

  Kibla – Multimedijski center

  Ulica Kneza Koclja 9

  2000 Maribor

  www.kibla.org

  02 229 40 12

  Predsednica: Aleksandra Kostič, sandra@kibla.org

  Podpredsednik: Dejan Pestotnik, dejanx@kibla.org

  Lokal Patriot – Multimedijski center Dolenske

  Dilančeva ulica 1

  8000 Novo Mesto

  Mobi: +386 31 704 348

  Spletna stran: http://www.mcd.si/?page_id=5

  MMC Pulsar – Multimedijski center Gorenjske

  Mestni reg 20

  4221 Škofja Loka

  Tel: +386 4 515 54 12

  E-mail: info@pulsar.si

  Spletna stran: http://www.pulsar.si/Kontakti.html

  Mladinski in Multimedijski Center Tolmin

  Gregorčičeva 2, 5220 Tolmin

  Tel: +386 59 014087

  E-mail: info@mmcmink.org

  Spletna stran: http://www.mmcmink.org/

  DIFIfest – festival kratkega dijaškega filma

  Celjski mladinski center

  Tel: +386 3 490 87 40

  Fax: +386 3 490 87 41

  Mobi: +386 40 756 009

  E-mail: info@mc-celje.si

  Spletna stran: http://www.mc-celje.si/sl/Znanja/DIFIfest_2013/

  Multimedijski center Krško

  CESTA KRŠKIH ŽRTEV 105
  P.P. 246, 8270 KRŠKO
  Telefon: 07/488-22-80
  Fax: 07/488-22-83
  E-naslov: info@mc-krsko.si
  Spletna stran: www.mc-krsko.si

  Projekt Poletje skozi oko kamere

  Multimedijski center Brežice

  Zavod za podjetništvo, turizem in mladino

  Gubčeva 10a p.p. 29

  8250 Brežice, Slovenija

  E-mail: mc-brezice@siol.net

  Tel: +386 590 83 790

  Fax: +386 590 83 791

  Spletna stran:http://www.mc-brezice.si

  Delavnica izdelave dokumentarnega filma, Projekt Youth Adrinet

  Kulturno-Izobraževalno društbo PiNA, Multimedijski in Mladinski center

  Gregorčičeva 6, 6000 Koper

  Tel: +386 5 6300 320

  E-mail: info@pina.si

  Spletna stran: http://www.pina.si/index.php/sl/component/content/article/622-brezplana-20-urna-delavnica-izdelave-dokumentarnega-filma-za-mlade.html

  Vodja delavnice: Mitja Klodič

  Mednarodna mladinska izmenjava Docucitizen: Kratki dokumentarni film

  Kulturno-Izobraževalno društbo PiNA, Multimedijski in Mladinski center

  Gregorčičeva 6, 6000 Koper

  Tel: +386 5 6300 320

  E-mail: info@pina.si

  Spletna stran: http://www.pina.si/index.php/sl/component/content/article/611-docucitizen-kratki-dokumentarni-filmi.html

  Opis projekta:  Mladinska izmenjava je del programa Mladi v Akciji, akcija 1. 1 Mladinske izmenjave in je nastala s podporo Movit NA Mladina.

  MMC Koroške

  Javni zavod Vetrnica Slovenj Gradec

  Ozare 18, 2380 Slovenj Gradec

  Tel: +386 2 88 46 290

  Fax: +386 2 88 46 291

  E-pošta: nucam.info@gmail.com

  Spletna stran: http://www.mkcsg.si/index.php/mmc-koroske/izobrazevanje

  Ustanova Mat kultra

  Podvine 36, 1410 Zagorje ob Savi

  Tel: +386 3 56 60 500

  Fax: +386 56 60 510

  E-mail: info@matkultra.si

  Spletna stran: www.matkultra.si

  Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota

  Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota

  Tel: +386 2 534 98 90

  Fax: + 386 2 534 98 92

  Spletna stran: www.mikk.si

  Facebook: http://www.facebook.com/mikk.ms

  M3C Festival

  Mreža multimedijskih centrov Slovenije

  Spletna stran: http://www.kibla.org/projekti-koprodukcije-in-mednarodna-sodelovanja/aktualni-projekti/mreza-multimedijskih-centrov/m3c-festival-2192012/

  Opis projekta: M3C Festival je multimedijski festival MREŽE MULTIMEDIJSKIH CENTROV SLOVENIJE, ki je namenjen: promociji mreže, produkciji, ki nastaja znotraj multimedijskih centrov ter posameznikom in skupinam, ki jih združuje ustvarjalnost, tehnologija in vodenje. Festival temelji na predstavitvi lastne produkcije.

  Varni internet – izobraževanja/predavanja/e-izobraževanja

  IT Svetovanje, Tilen Dominko s.p.

  Cesta v Zgornji log 32, 1000 Ljubljana

  E-naslov: info@varniinternet.si

  Spletna stran: https://www.varniinternet.si/

  Opis projekta: Namen izobraževalnih programov “Varni internet” je oblikovanje in spodbujanje stalnega ter kakovostnega socialnega dialoga med mladostniki, starši, učitelji in strokovnjaki. Verjamemo, da lahko z združenim znanjem, raznolikimi izkušnjami, sproščenim in odkritim pristopom ter nenehnim strokovnim izpopolnjevanjem ustvarimo varno okolje, ki omogoča razvoj v uspešne, samozavestne posameznike, ki se tudi v nenehno spreminjajočem se svetu sodobnih tehnologij in spleta zanesejo predvsem na lastno kritično presojo in znanje.

  Usposabljanje za uporabo multimedijev v izobraževanju

  Andragoško spopolnjevanje

  Andragoški center Slovenije
  Šmartinska 134a
  1000 Ljubljana
  T: 01/5842 544, 5842 571 (izobraževanje)
  01/5842 560 (tajništvo)
  F: 01/5842 550
  E: izobrazevanje@acs.si; info@acs.si
  Spletna stran: http://izobrazevanje.acs.si/koledar/?id=536

  Projekt E-šolstvo

  Spletna stran: http://www.sio.si/sio/projekti/e_solstvo.html

  Projekt Svetovanje v E-šolstvu skozi čas in sliko – oglejmo si film

  Spletna stran: http://www.sio.si/no_cache/projekti/arhiv_novic/novica/article/2395/

  Projekt Impletum

  Spletna stran: http://www.sio.si/sio/projekti/impletum/

  Medijska Psihologija

  Blog Barbare Maleškar

  E-mail: Barbara.maleckar@gmail.com

  Spletna stran: http://www.mediapsychology.eu/blog-si/?p=1

Delite med prijatelje!

  (C) Copyright 2020 -  Fakulteta za medije. Ustvarjevalec spletnega portala Ceos d.o.o.

  Vsebina spletnega portala ne predstavlja uradnih informacij, razen če je to posebej navedeno. Raziskovalci in sodelavci na projektu izražajo izključno svoja mnenja, ki hkrati ne nujno predstavljajo mnenja Fakultete za medije.

  Program financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS – ARRS kot infrastrukturni program.

  Brez dovoljenja je prepovedana nepooblaščena objava vsebin, ki so bile izdelane za spletni portal pismenost.si v katerem koli drugem mediju ali na katerem koli drugem spletnem portalu.

  Back to top